Husmodeller & Planlösningar

Jakten på ditt drömhus är en tuff process och är en ekonomisk samt känslomässig investering. Du kan antingen välja bland färdiga husmodeller (även kallade ”kataloghus”) eller också skräddasy ditt hus utifrån tycke och smak. Oavsett vad du väljer så finns det många olika hustyper, husstilar och fasader att välja mellan.

Valet av ditt hus påverkar även vilken planlösning som passar bäst. Det är bara du som kan avgöra hur en perfekt planlösning/husritning ser ut utifrån dina behov. Fundera även på hur familjens behov kommer att se ut i framtiden. Räcker exempelvis förvaringsutrymmena om familjen växer? Finns det tillräckligt många sovrum/gästrum?

Här är några exempel på vad du har att välja bland när du funderar på vilket slags hus du vill bygga:

Hustyper

1-planshus
1,5-planshus
2-planshus
Sluttningshus
Fritidshus
Parhus

Fasader

Träpaneler
Stående paneler
Liggande paneler
Puts
Tegel
Timmer

Husstilar

Moderna hus
Funkishus
New England hus
Vinkelhus
Traditionella hus
Energisnåla hus

Takformer

Sadeltak
Pulpettak
Mansardtak
Valmat tak
Cylindriskt tak
Låglutande tak

Hustillverkare

När du har hittat en tomt du vill bygga på är det dags att välja hustyp, bestämma planlösningar och göra inredningsval. Men det finns några saker du bör ha i åtanke medan du gör dina val:

Detaljplan

Detaljplanen beskriver vad, var och hur högt du får bygga på din tomt. Det är kommunen som tar fram detaljplanen och det är hos dem du hämtar den så att du vet vad som gäller för din tomt. Till detaljplanen hör alltid en planbeskrivning som förklarar dess syfte. Ibland medföljer även extra handlingar, som t ex miljökonsekvensbeskrivning.

boverket-logotypeLäs mer om detaljplaner

Leverantörer

Oavsett om du vill ha ett nyckelfärdigt hus eller bara en stomme för att bygga färdigt själv, så finns det många husleverantörer och entrepenörer att välja mellan. Tänk igenom vad du förväntar dig av leverantörerna och vilka krav du vill kunna ställa på dem. Gör en lista med flera olika leverantörer så att du kan jämföra deras priser, kunnande och servicenivå. Det kan också vara bra att använda en företagsupplysningstjänst, t ex allabolag.se, för att se hur företagens ekonomi ser ut, eller fråga i ett husbyggarforum om någon har positiva eller negativa upplevelser av de leverantörer du har hittat.

Behov

Med detaljplanen i åtanke kan du börja leta efter den hustyp som du vill ha och som passar för den planläsning och inredningsstil som du tänkt dig. Är du ute efter ett enplanshus eller behövs flera våningar för att rymma dina inredningsalternativ? Kommer dina inredningsval och planlösningar att bestämma husets egenskaper? Att titta på kataloghus, dvs färdigritade hus, och matcha dem mot dina idéer och behov ger dig inspiration för att du ska hitta ditt drömhus.

I sektionen ”Husmodeller & Planlösningar” ovan finns mer info.

byggahusguide-construction-planning-drawings-600px