Bygga hus med hustillverkare & husleverantör
Tips & Inspiration
Så väljer du rätt hustillverkare
Utgå från en budget som passar dig & din ekonomi
Säkerställ att hustillverkaren kan uppfylla dina krav och önskemål kring huset
Bestäm hur mycket ansvar du vill ha i byggprojektet för att veta vilken entrependasform som passar dig bäst
Ta reda på vilka möjligheter du har när det gäller tillval och hur flexibla husleverantören är
Gå på visningar och se tillverkarens visningshus eller referenshus
Ta in offerter från flera hustillverkare
Kontrollera att hustillverkaren har en stabil ekonomi och ett bra rykte
Ska man välja hustillverkare med billiga hus?
Självklart vill man ha ett så prisvärt hus som möjligt. Men att börja med att leta efter billiga hus med låg prislapp är kanske inte det bästa sättet att börja med. Ett hus som senare ska bli ett hem, är en investering som ska hålla länge och att dra ner på kvalitén blir oftast dyrare i längden.
Vi på Bygga hus guide tycker att du börjar med att sätta en realistisk budget för ditt husprojekt som även går ihop med din ekonomi. Sedan är det en bra idé att fundera på hur du vill att huset ska se ut. Är det exempelvis en viss husstil, konstruktion, typ av fasad och så vidare. På så sätt är det enklare att välja ut hustillverkare som uppfyller kraven.
Hustillverkare med nyckelfärdigt hus
Definitionen av begreppet nyckelfärdigt hus kan skilja sig mellan olika hustillverkare. Ta därför alltid reda på vad som gäller med din husleverantör. Hos de flesta hustillverkare innebär nyckelfärdigt att husleverantören ansvarar för både det praktiska och juridiska vid husbygget. Det vill säga huset ska vara helt klar att flytta in i.
När du väljer att bygga nyckelfärdigt behöver man oftast bara ha kontakt med ett företag och det är hustillverkaren själv. Detta är oftast ett dyrare alternativ men denna typ av utförande kräver minimal egen insats och är ett väldigt bekvämt alternativ.
Olika entreprenadformer
Totalentreprenad
Oavsett om man kallar det totalentreprenad, inflyttningsklart eller nyckelfärdigt hus så är innebörden detsamma. Det vill säga en enkel och smidig process mot ditt nya hus. Detta innebär att husleverantören ansvarar för både det praktiska och juridiska längst bygga hus processen. Fördelarna med totalentreprenad är många. Till exempel: du slipper ekonomiska överraskningar längst vägen, du får en tydlig tidsplan, du slipper juridisk ansvar för bygget, du slipper tillståndsansökningar så som bygglov
Delad entreprenad
Denna typ av entreprenad innebär att du som beställare har avtal med flera entrepenörer. Det är din uppgift att samordna och leda projektet på byggplatsen. Fördelen är att du har större inflytande på projektet och kan påverkar priset, samtidigt så kan det vara en utmaning att få ihop alla pusselbitar i projektet på plats.
Du som beställare kan även ge någon av entreprenörerna i uppdrag att sköta samordningen som egentligen ligger på dig som beställare. Den utvalda entreprenören kallas då ”huvudentreprenör”.
Generalentreprenad
Om du av någon anledning inte vill ha totalentreprenad och vill befria dig från samordningsproblem och ansvarsspridning som kan uppstå vid en delad entreprenad så kan du istället teckna avtal med en generalentreprenör. Generalentreprenören i sin tur skriver avtal, följer upp och ansvarar för underentreprenörer gentemot dig som beställare.
Köpa tomt via husleverantör VS. egen tomt
I en drömscenario så har du redan köpt en tomt och kan välja fritt bland alla hustillverkare/husleverantörer på marknaden. Har du inte egen tomt så finns möjlighet att köpa det via hustillverkaren men detta innebär i de flesta fall att du endast kan bygga ett av deras hus som dem erbjuder.
Detta betyder att du som kund blir låst till en enda hustillverkare, samtidigt som de flesta husleverantörer väljer att lägga på en del på tomtpriset så det kan bli dyrare för dig som kund. Alltså ska du som kund försöka i första hand att hitta lediga tomter på egen hand.
Färdig eller skräddarsydd husmodell?
Jakten på ditt drömhus är en tuff process och är en ekonomisk samt känslomässig investering. Du kan antingen välja bland färdiga husmodeller (även kallade ”kataloghus”) eller också skräddasy ditt hus utifrån tycke och smak. Oavsett vad du väljer så finns det många olika hustyper, husstilar och fasader att välja mellan.
Valet av ditt hus påverkar även vilken planlösning som passar bäst. Det är bara du som kan avgöra hur en perfekt planlösning/husritning ser ut utifrån dina behov. Fundera även på hur familjens behov kommer att se ut i framtiden. Räcker exempelvis förvaringsutrymmena om familjen växer? Finns det tillräckligt många sovrum/gästrum?
Hustillverkare i Sverige
Mer information om utvalda hustillverkare inom kort!
Här är några exempel på vad du har att välja bland när du funderar på vilket slags hus du vill bygga:
Hustyper
Exempel
1-planshus
1,5-planshus
2-planshus
Sluttningshus
Fritidshus
Parhus
Husstilar
Exempel
Moderna hus
Funkishus
New England hus
Vinkelhus
Traditionella hus
Energisnåla hus
Fasader
Exempel
Träpaneler
Stående paneler
Liggande paneler
Puts
Tegel
Timmer
Takformer
Exempel
Sadeltak
Pulpettak
Mansardtak
Valmat tak
Cylindriskt tak
Låglutande tak